INDEX
Deoumanism
Ghid tematic
Aditionale jurnalistice
Scurta prezentare
10 precursori
predestinati deoumanismului
contemporani afini
deoumanismului
cuvant inainte
doctrina
dodecalogul deoumanist
deoumanismul- religie politica?
P.D.U.E.R
 
contact
 
versiunea pdf
 
NOU! Video
 
PANTEONUL PRIMILOR 10 MARI ROMANI, PRECURSORI SUBSTANTIALI,
DESI INVOLUNTARI, CARE AU STIMULAT, PRIN SPIRITUL LOR PREDESTINAT,
APARITIA DEOUMANISMULUI
DIMITRIE CANTEMIR
Domnitor roman al provinciei istorice Moldova, personalitate enciclopedica de proportii renascentiste, cronicar, literat si politician poliglot, desemnat academician de catre Academia din Berlin la 1714, cel dintai roman innobilat cu acest titlu, pentru monumentala sa carte de rasunet european „INCREMENTA ATQUE DECREMENTA AULAE OTHOMANICAE“ („Cresterea si descresterea Imperiului Otoman“).
El s-a mai vadit a fi un reputat muzician si muzicolog, latinist, turcolog si chiar slavist redutabil.
ANTON PAN
„Finul Pepelei, cel istet ca un proverb“- primul reprezentant de marca al etniei tiganesti in spiritualitatea romaneasca, simultan balcanic si, prin aceasta, profund european, expresie a intelepciunii neaose, inalt simtitor al traditiilor specifice, in expresia curata a simplitatii lor esentializate.
PETRACHE POENARU
Om de cultura roman care a inventat la Paris tocul rezervor (stiloul), in 1827, prin acest fapt implind si intaia brevetare a unei inventii romanesti, cunoscuta pana astazi.
MIHAI EMINESCU
Expresia desavarsita a sensibilitatilor si adancimii de gand romanesti, intemeietor „de facto“ al PATRIEI FLUIDE A LIMBII ROMANE NATALE, de circulatie universala. El este forma sublimata a tuturor etaloanelor care definesc pozitiv ROMANISMUL si ROMANITATEA.
HENRI COANDA
Romanul devenit francez, care prin studiile sale savante a descoperit efectul fizic ce-i poarta numele, prin a carui aplicatie a revolutionat aviatia lumii, in felul acesta reusind sa apropie mai mult oamenii de oameni, cu o sporita viteza.
CONSTANTIN BRANCUSI
Sufletul ziditor al taranului din Gorj, ajuns intemeietor de scoala a sculpturii moderniste, in capitala culturala a Frantei si nu numai. El este unul dintre artistii deveniti, prin valoare, bun de patrimoniu mondial, cu care se mandresc toate colectiile particulare si nationale care au avut norocul sa-si adjudece lucrarile sale, din Japonia si pana in America. In oricare linie sau forma a artei brancusiene se regaseste insa, esentializata, marca specifica RO- subtila matrice si izvor peren. De aceea, propunem Guvernului Romaniei umplerea gaurii din steagul tricolor postdecembrist cu cel mai frumos si sugestiv simbol al nazuintei omenesti spre infinit --- cu Coloana Recunostintei fara de sfarsit, a lui Brancusi.
DAN BARBILIAN
alias Ion Barbu, stralucit matematician si poet roman. Din ale carui texte am putut disloca si abstrage partial, definitia data de noi, deoumanistii, Creatorului Unic, Dumnezeului Curcubeu: „trup sfant si hrana siesi!“
NICOLAE IORGA
Istoric enciclopedist, cel mai important, al romanilor, cu cea mai intinsa si prodigioasa opera scrisa. Definitiv memorabil pentru noi prin formularea „Romania este statul care se invecineaza la toate hotarele cu romani“.
NICOLAE LABIS
Nefericitul, prin moarte prematura, poet al caprioarei din Carpati care ne-a lasat mostenire, printre multele bijuterii poetice si formularea aproape deoumanista „Eu nu mai sunt, i-un cantec tot ce simt!“
NICHITA STANESCU
Pentru constientizarea lucida si deloc trufasa de a se declara intaiul „imparat, peste cuvintele ce-mi ies din minti“.